fbpx

Sveriges fem vackraste slott enligt vårt tycke

Visste du om att Sverige har en bra bit över 150 slott? Vi har slott ända från 1100-talet. Vi listar Sveriges de fem vackraste slotten enligt vårt tycke.

Vad är ett slott?

Ett slott byggs oftast i sten eller i annat beständigt material. Men det finns även slott som är byggda av timmer. Ett slott är oftast byggt i en spegelsymmetrisk form, och oftast med flyglar ställda mot huvudbyggnaden. Slott byggdes ursprungligen som byggnader åt kungar och furstar när man inte längre ansåg att borgar var tillräckliga som försvarsmedel mot främmande makter. Men senare kom begreppet slott att börja tas i bruk när högadliga byggde ståndsmässiga byggnader på sina sätesgårdar.

Stora Sundby slott

Stora Sundby slott
Foto: Paulius Malinovksis. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

Det här slottet har renoverats många gånger under åren – och vi är riktigt nöjda med vad vi ser idag! Men även insidan är något extraordinärt. I den så kallade Riddarsalen finner man gobelängimitationer och brädgolvets svart-vita rutor ser ut som ett marmorgolv. I taket finner man bland annat sju stora ljuskronor med älg- och hjorthuvuden. På innerväggarna finner man lädertapeter från 1600-talet. Dessa har prytts med motiv från krigsscener. Fantastiskt vackert!
https://storasundby.com/

Drottningholms slott

Drottningholms slott, dagtid under våren
Drottningholms slott. Maj 2002. Foto: Erik Corneliues – Nationalmuseum. https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/

Drottningholms slott i Ekerö kommun väster om Stockholm är Kungaparets bostad sedan 1981. De har inte hela slottet för sig själva utan har sin officiella bostad i den södra delen.

Slottet fick sitt namn 1579, under kung Johan III:s styre. Drottningholms slott räknas till den svenska stormaktstidens förnämsta slottsbyggnader och är Sveriges bäst bevarade kungliga slott enligt Wikipedia. Passa på att kika även i parken då stora delar är öppna för besökare. Ungefär 700.000 personer besöker detta slott och dess vackra omgivning årligen.
https://www.kungligaslotten.se/english/royal-palaces-and-sites/drottningholm-palace.html

Kina slott

Kina slott, dagtid under sommaren
Foto: Karl Norling https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

Här finner du två slottsbyggnader med fyra paviljoner i kinesisk stil. Från början var slottet ett kungligt lustslott i Drottningholms slottspark. Detta slott uppfördes mellan 1763 och 1769 och är nu med på Unescos världsarvslista. Det är inte svårt att förstå varför – det är synnerligen unikt och vackert!
https://www.kungligaslotten.se/english/royal-palaces-and-sites/the-chinese-pavilion.html

Örebro slott

Örebro slott
Foto: Greger Ravik, https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

Örebro slott uppfördes ursprungligen som en försvarsborg, mest troligt i mitten av 1300-talet. Slottet finns mitt inne i centrala Örebro och omges av Svartån som rinner genom staden. Slottet har en underbar omgivning, bara ett stenkast från dagens moderna samhälle.
https://www.orebroslott.se/

Stockholms slott

Stockholms slott, kvällstid
Foto: Jorge Láscar. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

Stockholms slott kallades från början Tre Kronor då man år1588 hade tre öppna gyllene kronor som sattes upp på det största tornet. Numera återfinns dessa på Stadshuset. Slottet är byggt i tegel- och sandstensmaterial. Kopparklädda tak lutar inåt mot inre borggården. Slottet är stort och här finner man utsmyckningar, inskriptioner och skulpturer från flera århundraden. Personligen tycker vi att slottet är som vackrast när det belyses på kvällen.
https://www.kungligaslotten.se/english/royal-palaces-and-sites/the-royal-palace.html