fbpx

Västra Götalands sju underverk

Västra Götalandsregionens förvaltning för natur- och kulturarv har valt ut flera kulturmiljöer som efter en omröstning fått sju underverk som man vill lyfta fram från regionens 49 kommuner.

Det kom in över 12.000 röster från omröstningen och folket har talat.

– Fantastiskt roligt att omröstningen engagerat så många! Och väldigt spännande att alla de nominerade underverken fått del av rösterna. Inte en enda blev utan. Och det visar ju hur svårt det är att välja, det finns så många spännande och värdiga underverk i Västra Götaland, något för alla smaker. Tillsammans bidrar de till berättelsen om vårt vidsträckta och mångfacetterade län, säger Marie Odenbring Widmark på Förvaltningen för kulturutvecklings enhet för kulturmiljö.

Man började redan under slutet av 2018 att presentera utvalda kulturmiljö från regionens 49 kommuner. Ambitionen var att visa på mångfald ur både stora monument till mindre platser som har en spännande historia eller berättar något viktigt om vår samhällsutveckling.

Västra Götalands sju underverk – utan inbördes ordning

Bohus fästning

Bohus Fästning
Bohus Fästning. Foto: Göran Höglund. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.sv

Bohus fästning förvaltas idag av Statens Fastighetsverk. Tillsammans med Kungälvs kommun förvaltar man ett nordiskt kulturarv som har mer än 700 år på nacken och lockar cirka 40.000 besökare om året. Namnet Bohuslän kommer från borgens ursprungliga namn Bagahus, vilket gör att man förstår det centrum borgen hade förr. Idag är det en betydligt lugnare och mindre blodig verksamhet där.
Mer info hittar du här: Bohus fästning

Akvedukten i Håverud – arkitektur när den är som bäst

Akvedukten i Håverud
Foto: Greger Ravik. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.sv

Akvedukten i Håverud som finns i Melleruds kommun i Dalsland lockar varje år hundratusentals besökare och är en av Dalslands mest besökta sevärdheter. Den färdigställdes av Nils Ericsson 1868 och är ett lysande exempel på fin ingenjörskonst. På bilden ser man sightseeingbåten Nils Ericsson.
http://www.haverud-upperud.se/sevardheter/

Hållö fyr – populärt turistmål sommartid

Hållö fyr är öppen dagligen under sommarperioden från den 29 juni till den 16 augusti mellan klockan 11-16. Det finns guider på plats som berättar om fyren, dess historia och omgivning. I fyrhuset kan man förutom att njuta av underbar natur, se utställningar och information om Hållö, dess historia, geologi, flora och fauna. Man tar sig lättast dit med Hållöfärjan från Smögenbryggan och Hållöexpressen från Kungshamn

Mer info hittar du här: Hållö fyr

Läckö slott – ett av de sju underverken i Västra Götaland

Läckö slott
Foto: Carl-Henrik Skårstedt. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

Läckö är ett slott beläget på en udde i Ekens Skärgård, Kållandsö i Lidköpings kommun. Under medeltiden tillhörde slotten skarabiskoparna och lämnades senare över till släkten De la Gardie men fick 1681 tillhöra kronan. Idag förvaltas slottet av Statens fastighetsverk och är statligt byggnadsminne sedan den 25 januari 1935.

Slottet är öppet för allmänheten och här anordnas utställningar, konserter och operaföreställningar. Här kan du se föremål från 1600-talet i våningarna och i Skattkammaren. Det är ett mycket populärt besöksmål under maj–september, då slottet besöks av en stor publik och är därmed ett av Västsveriges mest besökta turistmål. 

Det är inte första gången som platsen fått utmärkelser. Redan 2001 blev Läckö valt till Sveriges vackraste slott och 2013 vann slottet Stora Turismpriset.
https://lidkoping.se/uppleva-och-gora/lacko-slott-och-victoriahuset/

Karlsborgs fästning – Sveriges reservhuvudstad

Karlsborgs Fästning, hörntorn
Foto: Wigulf. https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/

Karlsborgs fästning som finns i Vanäs udde vid Vättern vid staden Karlborg som är Sveriges reservhuvudstad, hette från början Vanäs fästning men 1832 ändrades namnet till Karlsborgs fästning. Tanken med fästningen var att man skulle ha en försvarsposition längre in i landet. Här finns guidade turer, ett fästningsmuseum och det finns mycket gott att äta och drick i området.
https://www.fastningsmuseet.se/

Torpa stenhus

Foto: Anders Ekström – https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

Torpa stenhus ligger vid sjön Åsunden i Västergötland. Med sin unika arkitektur och vackra interiörer är slottet ett av Sveriges bäst bevarade herresäten från 1500-talet. Godset är har varit i samma familjs ägo sedan slutet av 1400-talet. Här kan man hitta en hantverksbod, vilthägn och en gårdsbutik. Här finns guidade turer och man kan lyssna på spökhistorier och skrönor om ”Den inmurade flickan”, ”Grå frun” eller om Gustav Otto Stenbock som kan få huset att skaka en mörk natt.
http://www.torpastenhus.se/

Stångehuvuds fyrhus – ett av Västra Götalands underverk

Stångehuvuds Fyrhys
Foto: Marcus Hansson. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

Stångehuvud är ett naturreservat sedan 1982. Men redan 1925 donerade Calla Curman Stångehuvudområdet som gåva till Kungliga Vetenskapsakademien och inrättade en stiftelse med syfte att området skulle ”förvaltas och för all framtid såsom ett naturminnesmärke bevaras”. Idag är fyrhuset ett omtyckt utflyktsmål året om och det är lätt att förstå att många både förlovar och gifter sig där.
http://www.stangehuvud.se/Fyrhuset.htm