fbpx

Så spelar du padel – regler, utrustning och banan

Nyfiken på att spela padel, men vet inte hur? Vi listar allt du behöver veta om padelbanan, racket och reglerna för att spela padeltennis. På mindre än tre minuter blir du padelexpert.ser du under tre minuter.

Padelbanan – för två eller fyra spelare

Det vanligaste spelsättet är att spela dubbel (fyra personer). Det görs på en bana som är 10×20 meter. Singelbanorna (för två personer förstås) är endast 6 m breda och 20 m långa.

Padelbollen – påminner om tennisbollen

Bollen i padel påminner om en tennisboll, men är lite mjukare. De kan köpas i singelpack eller upp till 12-pack. Ett trepack padelbollar med kvalité brukar kosta drygt 200 kr.

Kläder och skor för padel

Som nybörjare räcker det med ett par vanliga träningsskor som ger bra stöd för fotleden då det kan bli snabba vändningar. Men det finns specifika padelskor att köpa, av typ samma sort som för grustennis. Men det är absolut inget man behöver om man bara ska testa på att spela.

Padelracket

Det finns tre former på padelracket; runda, dropp- och diamantformade. Racketar för herrar väger något mer (350-385 gram), medan damracketar är lättare (330-360 gram). Ett damracket kan passa för både herrar och tvärtom – allt beroende på spelstil och vad man tycker känns bäst. En bra tumregel är att du ska kunna placera ett pekfinger mellan fingertopparna och tummens nedre del när du greppar racketen. Då får du ett lagom hårt grepp. Tjockleken justerar du med hjälp av grepplindor som du tar bort eller lägger till.

Men i slutändan är det ditt personliga tycke och smak som avgör vilket racket som är bäst för dig.

Rundformade racketar – för nybörjaren

I rundformade racketar är tyngpunkten placerad i mitten av racketen eller närmare själva handtaget. Då får man bättre kontroll i slagen till priset att det blir något svårare att generera kraft i slagen. Det här ger förlåtande egenskaper och är det självklara valet för nybörjaren.

Droppformade padelracketar – för nybörjare till mer avancerade padelspelare

Det här är en hybrid av rund- och diamantformade racketar. Här ligger balanspunkten placerad i mitten vilket gör att det blir en bra blandning av både kraft och kontroll. Ett racket med droppform passar såväl nybörjarmotionären upp till den mer avancerade spelaren.

Diamantformade padelracketar – för avancerade spelare

Dessa är mer för de mer avancerade padelspelarna. De har tyngdpunkten högre upp i racketen och det gör att det blir mer kraft i slagen. För en mindre erfaren spelare kan man istället tycka att det blir svårt att få till kontrollen i slagen.

Spelregler för padel

Så vinner du poäng

  • Om motståndaren slår bollen i nätet.
  • Om motståndaren träffas av din boll.
  • Om bollen studsar två gånger i marken på motståndarens sida.
  • Om motståndaren slår ut bollen ur buren eller direkt på en av dina väggar.
  • Motståndaren slår in bollen i sitt egna galler.

Räknesätt för poängberäkning i padel

Poängberäkningen en precis som i tennis; 0, 15, 30, 40, game.

Beroende av tid eller tävling spelar man bäst av 3 eller 5 set. I varje set gäller det att vinna 6 game. Om ställningen blir lika på 40-40 så måste man vinna med två poäng för att gamet ska avgöras.

I ett game räknar man poäng på följande sätt: 0, 15, 30, 40, game. Om ställningen är 40-40 så måste man vinna med två poäng för att gamet ska avgöras. I ett set handlar det om att komma först till 6 vunna game. Men om ställningen blir 5-5 så får man spela till 7 vunna game.

Tiebreak

Om ställningen blir 6-6 så spelar man ett avgörande game, som kallas för tiebreak. Tiebreak spelas först till 7 vunna poäng, men även här måste man vinna med minst två poäng.

Serven – så servar du i padel

Man har två servar på sig att göra en korrekt serve. Det är endast vid serve som man använder linjerna på planen. Serven ska slås i eller under midjehöjd med ett underhandsslag och slås diagonalt över planen. Men istället för att kasta upp bollen som i tennis, ska bollen studsa i marken innan. Studsen ska ske bakom den egna serverutan samt mellan mittlinjen och sidoväggen.

Serven är felaktig om den studsar upp i motståndarens galler, men om bollen studsar till motståndarens glasvägg är godkänt. Bollen får inte vare sig slås i nätet, eller toucha det. Då ska den slås om. Missar man även andraserven kallas det för dubbelfel. Då får motståndaren poängen.

Övriga padelregler

Man får spela på volley, halvvolley eller låta bollen studsa på glas- och gallerväggarna. Volley får dock inte spelas på serve. Man kan nyttja sin egen glasvägg för att få över bollen till motståndarens planhalva.