fbpx

Fyra korta vandringar i Vallebygden

Vallebygden, mellan Skövde och Skara kommun bjuder på flera fina upplevelser. Här får vi ta del av Ronny von Frank-Einsteins vandringar och foton när han upplever Silverfallet, Eahagen, Valle stugby & camping och Naturreservat Höjentorp – Drottningkullen (Höjentorps slottsruin).

Ronny är en erfaren vandrare och i denna artikel om sin upplevelser och berättar om en kortare tripp på två dagar till Vallebygden i Skara och Skövde kommun.

Det finns gott om naturreservat i Vallebygden, 8 stycken om jag förstått informationen rätt, skriver Ronny.
-Och jag låg minsann inte på latsidan, jag hann med att vandra i fyra av dem.

Vallebygden

Vallebygdens landskap

Vallebygden är ett sjörikt och böljande landskap mot västra sluttningen av berget Billingen. Det är inlandsisen som skapade detta vackra landskap för länge länge sedan.  Innan jag gav mig iväg mot mitt första mål Silverfallet, besökte jag Skara turistbyrå berättar Ronny. Där stod att läsa att sommartid torkar bäcken som skapar Silverfallet ut helt.
-Men kanske kunde jag ändå få lite tur, fick nämligen reda på att det ösregnat över Skaraborna i ett par dagar. Så hoppet levde om ett vattenfall trots allt, sa Ronny förhoppningsfullt.

Ronny berättar för SemesterSverige att han fick mycket bra hjälp på turistbyrån med flera förslag på vandringar i Vallebygden, så han lämnade Skara turistbyrå med ganska stor optimism och rattade kärran norrut genom Vallebygden.

Silverfallet – eller Silverfallen rättare sagt

Parkering vid Silverfallet

Turistmålet Silverfallet ligger i norra delen av Billingen i Skövde kommun.

Han parkerade bilen vid Karlsfors då det var bra skyltat upp till parkeringen och Silverfallet från landsvägen vid Karlsfors. Eller Silverfallen är nog mer rätt att säga, Silverfallet är inte ett fall – utan flera stycken. Det är inte många hundra meter upp till Silverfallen, så det är lättillgängligt.

Vägen mot Silverfallet

Väl på plats märkte han att det inte var så mycket vatten i bäcken, men helt torrlagt var det i alla fall inte.

Silverfallet

Ronny berättar:
-Trots den ringa vattenmängden i vattenfallen kunde jag se att det måste vara mycket fina vattenfall när det är rikligt med vatten i bäcken. Vattenfallens totala fallhöjd ligger på runt 60 meter. Det var även en promenad i fin lövskog. Det fanns flera vandringsleder att välja på om man vill undersöka lite mer av området. 

Eahagen – Öglunda ängars naturreservat

Karta över Vallebygden med Silverfallet, Höjentorps slottsruin, Eahagen och Öglunda grotta
Karta över Jättadalen, SIlverfallet, Höjentorps slottsruin, Öglunda grotta och Eahagen

Senare flyttade sig Ronny söderut ned till den västra parkeringen för naturreservatet Eahagen – Öglunda ängar. Därefter började vandringen mot Slättäng som gick fram över lövskogsklädda kullar och är cirka 2 km. Här kan man få sig en grön upplevelse i detta lätt kuperade naturområde. Det fanns bänkar längs med stigen, men många hade passerat bäst före-datumet. Alla vandringsleder i Vallebygden är märkta med orange så man lätt hittar.

-Sedan fick jag gå samma stig tillbaka och som avslutning en sväng upp till Mellombergen och tillbaka. Där blev det mer öppna landskap. Det blev väl runt 5 km jag gick sammanlagt i naturreservatet. Det finns flera alternativ man kan gå, t ex kan man vandra en längre slinga, bland annat upp mot Jättadalen. Jag stannade till vid Flämsjön, vilken man även kan vandra runt, tror den sträckan är runt 1 mil, berättar Ronny.

Valle Stugby och Camping

Valle Stugby & Camping

Jag kom över ett mycket prisvärt boende på Valle stugby & camping, berättar Ronny. Han kom över ett nyrenoverat enkelrum för 400 kr.

Från vandrarhemmet ner till Husgärdessjön är det knappt 100 meter och där finns en bastu längst ute på bryggan som gäster får låna. Det finns också ett gemensamt kök- och tv-rum.

Bastu vid Valle Stugby & Camping
Foto: Ronny von Frank-Einstein – med tillstånd

På väg mot Naturreservat Höjentorp – Drottningkullen

Klockan 07:15 parkerade Ronny bilen på naturreservatets parkering men hade innan dess fått uppleva en mycket naturskön bilfärd.
-Det var med stora ögon jag rattade kärran fram, vad här var vackert, berättar Ronny. Väl framme och på vandringen till Höjentorps slottsruin passerade Ronny Trädgårdssjön och Östersjön som gav fina vyer och upplevelser.

Höjentorps slottsruin

Höjentorps slott, illustration

Höjentorp omnämns första gången 1283. År 1317 fick Höjentorp sitt första kungliga besök av hertig Erik Magnusson. Under reformationen på 1530-talet drogs Höjentorp in till kronan och blev då en s k kungsgård. Kungsgårdar var stödjepunkter för den statliga byråkratin och militärapparaten. Både Gustav Vasa och Johan III vistades här på gården. Dock brann slottet ner 1722 och ett av vittnena till händelsen var Ulrika Eleonora. Idag är det enda som återstår av byggnaden en källare som den lilla trappan leder ner till.

Höjentorps slottsruin

Ronny beskriver att det var i stort sett en helt platt skogspromenad, så den är inte alls svårforcerad.

Naturreservatet Jättadalen

Jättadalens diabasbranter

Därefter begav sig Ronny till Jättadalen och Öglunda grotta. Det finns en bra parkeringsplats med infotavla. Ronny fick nostalgikänslor, då han gick vandringen i årskurs 7 eller 8.

Jättadalen är en hög diabasbrant och här finns flera fristående diabaspelare. Den andra ravinen, som kallas Öglunda grotta har också stora diabasblock, men har bildat flera grottliknande rum, därav namnet.

Hur var underlaget?
-Billingen är en knöl som gav ett visst motstånd. Fram mot toppen är det lite brant och även stenigt. I det partiet fanns typ rep/kedja att släpa sig upp i. Undvik högklackat eller träskor när du tar dig upp eller ned genom Jättadalen. I övrigt en mycket vild och trevlig dal med en forsande bäck, berättar Ronny.

Vidare mot parkeringen hem
-Strax efter Öglunda grotta kom jag till ett stigskilje. Här gick leden ned från berget på ganska lätt stig och tillbaka till Öglunda och parkeringen. Detta var en liten småspännande vandring på lite drygt 3 km, men som med fördel kan slås ihop med Eahagen – Öglunda ängars naturreservat så att vandringen blir lite längre, om man önskar det säger Ronny.

Om Ronny von Frank-Einstein

Ronny är en erfaren vandrare som gärna delar med sig av sina upplevelser på hans blogg som du finner här. Det är tack vare honom som vi kan läsa denna texten på SemesterSverige och få ta del av hans foton.