fbpx

Så ser och fotograferar du norrsken bäst

Allt du behöver veta om norrsken – var, när och hur!

Vad är norrsken?

Norrsken (Aurora borealis) är ett ljusfenomen som oftast är grönskimrande, men det kan även visa sig i blå, violetta, gula, röda och rosa färger. Det är partikelstrålar från solen som när de kommer i kontakt med jordatmosfären så bildas en elektromagnetisk strålning som ger det speciella ljusskenet. Färgen beror på vilken höjd och vilken typ av atom den laddade partikeln från solen har. Oftast sker krockarna på 100-400 kilometers höjd. Det gröna skenet kommer från krockar på cirka 100 kilometers höjd.

Enkelt uttryckt kan man säga att syre ger röd och grön färg, medans kväve kan ge en röd och blå färg.

När kan man se norrskenen bäst?

Norrsken kan endast om man har tur synas i södra Sverige, vi har personligen sett norrsken nere i Skövde (mellan Vänern och Vättern) men bäst chanser är under vinterhalvåret i Norrland. Från augusti till mars har du möjlighet att se norrsken över hela Lappland.

Fixa bra förutsättningar för att se norrsken

Det viktigaste du behöver tänka på för att se och fotografera norrsken är att du är på en mörk plats, ju mörkare desto bättre. Leta upp en plats långt från belysningar och helst med fri sikt åt det norra väderstrecket.

Många vittnar om att kust och skärgård är lämpliga ställen. En bonus är att man i vattnet kan få fina speglingar av norrskenen – det är fantastiskt vackert!

Norrskensspegling i vatten - SemesterSverige
Foto: Tobias Björkli, Pexels.

Nu finns det inget schema för norrsken som de behagar att dyka upp på, men bästa tiden brukar vara omkring klockan 23.00, för då når norrskensovalen som längst söderut. Men norrskenen kan dyka upp redan vid åttasnåret på kvällen och pågå till klockan tre på natten.

Lyckad norrskensfotografering – bästa tipsen

Flera fotografer vi talat med jobbar med långa exponeringstider. Därför är det bäst om du ställer kameran på ett fast underlag eller helst använder ett stativ.

Använd gärna vidvinkelobjektiv med bländaröppning under 4.0. Ställ bländaren på det lägsta den har, exempelvis 2,8. Ställ in ISO på 400 och slutartiden på 30 sekunder. Experimentera gärna med bilder på olika tider; 30, 25 och och vidare neråt. Någonstans kommer du att hitta den bästa kombinationen.

Blir det för mörkt höjer du bara ISO-talet till 800. Bäst är att ställa in skärpan manuellt. För att stjärnor ska bli skarpa är det bara att dra skärpan på läget ”oändligt”. Men det funkar även med moderna mobiltelefoner! Så var inte orolig för att missa ett norrskensfoto, bara för att du inte har en proffskamera!

Sju hotell med chanser att beskåda norrsken

Läs även vår artikel om våra bästa hotell i Sverige där du har chanser och guidning till att beskåda norrskenet.