fbpx

Billingehus Hotel i Skövde är en ikonisk destination

Billingehus Hotell har prytt Billingens sluttningar i över femtio år. Det är känt för sin själfulla atmosfär som innesluter livet inom dess väggar. Gäster kan hitta en fristad för avkoppling, minnesvärda nöjen och spännande aktiviteter året om.

Upplevelsen av Billingehus sträcker sig över femtio år, där komfort, rekreation och festligheter vävs in i dess historia. Hotellet och personalen är stolta över att skapa en hemtrevlig atmosfär med lyxen av en getaway—vare sig du slappnar av i ett klassiskt rum med panoramavyer, varvar ner i ett superiorrum med 70-talstouch, eller unna dig ett deluxe rum med unika funktioner som en privat bastu. Ett av de starkaste skälen till att besöka Billingehus är att det erbjuder en imponerade utsikt över Skövde stad och dess omgivning. Inredningen med stora panoramafönster inbjuder till långa stunder där man låter blicken vandra och utforska omgivningarna.

Billingehus olika rumstyper – för olika preferenser:

Hotellrum i 70-talsinsprirerad stil på Billingehus i Skövde
  • Klassiska Rum: Idealiska för en vilsam natt, 18 kvm med en 180 cm säng, som erbjuder fantastisk utsikt.
  • Mysiga Rum: De minsta men mysigaste rummen, 15 kvm med en 160 cm säng, lämpliga för enskilda eller par.
  • Superiorrum: Rymliga rum med en känsla av 70-talet, vissa med möjlighet att dela sängen i två eller familjevänliga versioner med våningssängar.
  • Deluxerum: Lyxiga rum med extrafunktioner som privata bastur, grammofoner, discokulor eller himmelssängar.
  • Juniorsviter: 50 kvm sviter med privata barer, två badrum och en lyxig känsla för lyxsökare.

För vem passar en hotellövernattning på Billingehus?

I närheten av Billingehus kan gäster utforska en mängd aktiviteter från vandringsleder, skidbackar till kulturella platser i Skövde. Hotellets läge gör det till en tillflyktsort för friluftsentusiaster, kulturälskare och de som uppskattar en nostalgisk touch i modern lyx. De mångsidiga erbjudandena gör det särskilt tilltalande för familjer som söker en bekväm vistelse med en blandning av aktiviteter, par som letar efter en romantisk getaway och affärsresenärer som kan njuta av en sömlös blandning av arbete och nöje.

Billingehus erbjuder en fin utsikt över Skövde

Vy över Skövde och slalombacken precis från Hotell Billingehus

Hur startade idén och konceptet Billingehus?

Historien om Billingehus är en berättelse om entreprenörsanda och kärlek till rekreation. Det var entreprenören Arne Sandberg och hans fru Maja som drömde om att skapa ett friluftsparadis på Billingen berg – en plats för både lokalbefolkningen och besökare att återhämta sig och sköta om sitt välbefinnande. Arne började sin karriär på Saab och grundade sedan textilföretaget Stålnylon, men det var en utebliven betalning som ledde honom till hans sanna kall – bränslehandel. Han startade Uno-X i Sverige, som snabbt expanderade från två till 300 stationer.

Foto på Billingehus grundare, Arne & Maja Sandberg sittandes i skidliften på det friluftsområde de skapade.

När han fyllde 50 år 1967 sålde han sitt företag för 30 miljoner och bestämde sig för att satsa på projektet Billingen, motiverad av önskan att göra något roligt snarare än att bara investera pengarna. Arne och Maja kom båda från Västgötaregionen och var djupt engagerade i sport och friluftsaktiviteter, vilket påverkade utvecklingen av Billingehus. Vid invigningen 1970 bestod anläggningen av ett konferenscenter, hotell, bad, tennisbanor, fotbollsplan, skidbacke med lift och flera löp- och längdskidspår. De byggde också Sankt Lukas kyrka som en plats för andlig näring, och uppfyllde därmed sin vision om en plats för ”själ och hjärta”.

Kul kuriosa om Billingehus grundare

I det nyrenoverade hotellet finns en bar som är döpt till ”Bar Arne” efter grundaren. Det viskas fortfarande obekräftade uppgifter än idag i korridorerna bland personalen om att Arne var en duktig nyttjare av alkoholhaltiga drycker trots sitt stora intresse för hälsa och friskvård.

Bar Arne, döpt efter en av Billingehus grundare.

Även baren och den övriga inredningen går i 70-talsstil i hela hotellet.

Här finner du hotellet i Skövde: